DSpace English
 

九州産業大学学術リポジトリ >
1 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper >
工学部(Faculty of Engineering) >
九州産業大学工学部研究報告(Bulletin of the Faculty of Engineering Kyushu Sangyo University) >
第44号 >

このアイテムの引用には次の識別子を使用してください: http://hdl.handle.net/11178/4798

タイトル: 有用清酒酵母の開発(物質生命化学科)
その他のタイトル: Selection and breeding of Useful Sake Yeast for Ginjo-Sake Brewing(DEPARTMENT OF APPLIED CHEMISTRY AND BIOCHEMISTRY)
著者: 羽田野, 雄大
一松, 時生
大場, 孝宏
末永, 光
満生, 慎二
境, 正志
Hatano, Yudai
Ichimatsu, Tokio
Oba, Takahiro
Suenaga, Hikaru
Mitsuiki, Shinji
Sakai, Masashi
ハタノ, ユウダイ
イチマツ, トキオ
オオバ, タカヒロ
スエナガ, ヒカル
ミツイキ, シンジ
サカイ, マサシ
九州産業大学工学研究科 / 福岡県工業技術センター生物食品研究所 / 福岡県工業技術センター生物食品研究所 / 福岡県工業技術センター生物食品研究所 / 九州産業大学工学部 / 九州産業大学工学部
キーワード: Sake yeast
Ginjyo-Sake
breeding
発行日: 2007年12月
出版者: 九州産業大学工学部
抄録: In the case of sake, malic acid ethyl caproate and are considered to be closely associated with good taste and flavor. To development of useful sake yeast for ginjo-shu brewing, we have first isolated yeast strains from sake-mash made at sake breweries in Fukuoka Prefecture. 253 strains isolated were tested on their malic acid-producing acivity using koji extract culture medium. By the brewing tests on a small scale, 4 strains (16BY1-10, 16BY2-2, 16BY7-6, 16BY8-9) were selected as high malic acid-producing strains. After UV irradiation, 62 cerulenin-resistant mutants were isolated from these 4 strains. (Serulenin is an inhibitor of fatty acid synthase.) The sake brewing characteristics of each of five mutants were examined by using koji extract culture medum. Finally, 5 mutant strains (15BY14-6-C1, 16BY7-6-C2, 16BY8-9-C1, 16BY8-9-C2, 16BY8-9-C3) were selected as a result of that test. These mutant strains showed high producing ability for malic acid- and ethyl caproate-producing ability, but not enough fermentation ability. Thus, further studies such as hybridization are need to breeding of useful sake yeast.
URI: http://hdl.handle.net/11178/4798
出現コレクション:第44号

このアイテムのファイル:

ファイル 記述 サイズフォーマット
KJ00005128109.pdf245.64 kBAdobe PDF見る/開く

このリポジトリに保管されているアイテムは、他に指定されている場合を除き、著作権により保護されています。

 

Valid XHTML 1.0! 【お問合せ先】
 〒813-8503 福岡市東区松香台 2-3-1
 九州産業大学図書館 学術リポジトリ担当
 TEL:092-673-5365
 Mail:zasshi@ip.kyusan-u.ac.jp