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九州産業大学工学部研究報告(Bulletin of the Faculty of Engineering Kyushu Sangyo University) >
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http://hdl.handle.net/11178/4730
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タイトル: | マイワシ及びアオサからのD-システノール酸の抽出に関する基礎的研究(物質生命化学科) |
その他のタイトル: | Basic research on extraction of D-Cysteinolic acid from Sardine and sea lettuce(DEPARTMENT OF APPLIED CHEMISTRY AND BIOCHEMISTRY) |
著者: | 米田, 真人 柴田, 昌男 畑野, 和弘 磯部, 信一郎 境, 正志 迎, 勝也 YONEDA, Masato SHIBATA, Masao THATANO, Kazuhiro ISOBE, Shinichiro SAKAI, Masashi MUKAE, Katsuya ヨネダ, マサト シバタ, マサオ ハタノ, カズヒロ イソベ, シンイチロウ サカイ, マサシ ムカエ, カツヤ 九州産業大学大学院工学研究科 / 九州産業大学工学部物質生命化学科 / 福岡市保健環境研究所保健科学部門 / 九州産業大学工学部物質生命化学科 / 九州産業大学工学部物質生命化学科 / 九州産業大学工学部物質生命化学科 |
キーワード: | D-cysteinolic acid sardine sea lettuce HPLC FT-IR LC/MS |
発行日: | 2007年12月 |
出版者: | 九州産業大学工学部 |
抄録: | D-cysteinolic acid is a useful candidate compound for medicine and food additives because of its bioactive and oxidization preventing properties. It was reported that D-cysteinolic acid contained in sea lettuce and sardine. Extraction of D-cycteinolic acid was carried out from sea lettuce grown in Hakata bay and sardine caught in the sea near Kyusyu. The fractions containing D-cystenolic acid were collected using HPLC following the extraction by hot water. The dried fractions ware analyzed by FT-IR and LC/MS. D-cysteionlic acid was contained in the extract form sea lettuce but not from sardine. The reason why D-cysteinolic acid was not obtained from sardine is supposed that D-cysteinolic acid is not contained in food of sardine. Especially, as large quantity growth of sea lettuce on seaside is a problem from the viewpoint of environmental pollution, this process is useful for the utilization of sea lettuce. |
URI: | http://hdl.handle.net/11178/4730 |
出現コレクション: | 第44号
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